ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Aktualności

Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi

Lista informacji

Ogłoszenie o naborze do realizacji zadań w ramach umowy wyznaczenia

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-12-01
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Marek Bettin-Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-12-01 12:11:43
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-12-01 12:13:27
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-12-01 12:13:27
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
845 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Szkolenie przeznaczone dla rolników dotyczące uboju z konieczności, pozyskiwania mięsa na użytek własny oraz rzeźni rolniczych

Akapit nr 1 - brak tytułu

Warunkiem udziału w szkoleniu jest wcześniejsza rejestracja dostępna pod linkiem:
Rejestracja
 
Po rejestracji otrzymacie Państwo, na podany adres e-mail, link umożliwiający uczestnictwo w szkoleniu.
Osoby uczestniczące w szkoleniu po jego zakończeniu otrzymają mailowo potwierdzenie uczestnictwa, umożliwiające uzyskanie od Powiatowego Lekarza Weterynarii, właściwego dla miejsca zamieszkania, zaświadczenia dotyczącego ,,Pozyskania mięsa na użytek własny”.

Załączniki

  • Plakat (PDF, 19 MiB) Data wprowadzenia do BIP: 2020-10-27 15:45:59 | Data wytworzenia informacji: 2020-10-27

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-10-27
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Powiatowy Lepkarz Weterynarii w Chełmnie-Marek Bettin
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-10-27 15:44:56
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-10-27 15:46:07
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-10-27 15:46:07
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
904 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Ważny komunikat! Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje o ryzyku wystąpienia w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Akapit nr 1 - brak tytułu

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-10-27
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie-Marek Bettin
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-10-27 10:24:52
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-10-27 10:37:28
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-10-27 10:37:28
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
810 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Prace remontowe elewacji budynku Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Chełmnie

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-09-25
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie-Marek Bettin
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-09-25 09:23:11
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-09-25 09:23:54
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2021-01-27 14:19:15
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
8490 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Prace remontowe ogrodzenia na terenie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Chełmnie

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-09-25
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Powiatowy Lepkarz Weterynarii w Chełmnie-Marek Bettin
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-09-25 09:20:38
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-09-25 09:21:29
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2021-01-27 14:17:53
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
8460 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Nabór na stanowisko Inspektor Weterynaryjny ds. zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i ochrony zdrowia zwierząt.

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-08-10
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Marek Bettin-Powiatowy Lekarz Weterynarii
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-08-10 14:34:03
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-08-10 14:35:04
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-08-10 14:35:04
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
776 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Ogłoszenie o przetargu sprzedaż zbędnych składników rzeczowych majątku ruchomego - samochód używany- III przetarg

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-08-03
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Marek Bettin-Powiatowy Lekarz Weterynarii
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-08-03 13:18:10
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-08-03 13:20:10
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-08-10 14:40:29
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
726 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Ogłoszenie o przetargu sprzedaż zbędnych składników rzeczowych majątku ruchomego - samochód używany- II przetarg

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-07-20
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Marek Bettin-Powiatowy Lekarz Weterynarii
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-07-21 22:23:43
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-07-21 22:26:55
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-08-03 13:16:15
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
754 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Ogłoszenie o przetargu sprzedaż zbędnych składników rzeczowych majątku ruchomego - samochód używany-brak ofert

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-07-03
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Marek Bettin-Powiatowy Lekarz Weterynarii
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2020-07-03 14:32:20
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2020-07-03 14:35:36
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-07-21 22:21:38
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
770 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

INFORMACJE

Ogłoszenie o zbędnych i zużytych składnikach rzeczowych majątku ruchomego będących na stanie wyposażenia Inspekcji Weterynaryjnej Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Chełmnie.

 
Ogłoszenie -> KLIK
 
====================================================

Zgoda podmiotu na udostępnienie danych osobowych w celu wykorzystania ich na potrzeby promocji produktów i podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią, rolniczy handel detaliczny lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.

Dokument do pobrania -> KLIK
 
===============================================================================================

Zgłoszenie badania mięsa przeznaczonego na użytek własny w kierunku obecności larw włośni

W związku z zagrożeniem epidemiologicznym spowodowanym przez COVID-19 Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie informuje, że wszelkie dokumenty związane z badaniem mięsa w kierunku włośni dostarczane do Terenowej Pracowni Diagnostyki Włośni, mieszczącej się w budynku Lecznicy dla Zwierząt w Chełmnie, ul. Krótka 1 powinny być wcześniej wypisane. Powyższe ma na celu ograniczenie długości pobytu na terenie Lecznicy osoby dostarczającej próbki do badań w kierunku włośni jedynie do czasu potrzebnego na przekazanie próbek i dokumentacji. W zakładce "Do pobrania" znajduje się dokument o nazwie "Zgłoszenie badania mięsa przeznaczonego na użytek własny w kierunku obecności larw włośni", który należy pobrać i wypełnić przed przekazaniem próbek do badań.
 
Dokument do pobrania -> KLIK
 
==============================================================================================

Uwaga!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacja o sposobie załatwiania spraw w PIW Chełmno w związku z rozprzestrzenianiem się w Polsce koronowirusa.

W związku z rozprzestrzenianiem się w Polsce koronowirusa Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie informuje o możliwości załatwiania niektórych spraw Urzędowych telefonicznie lub mailowo.
 
Telefon stacjonarny:
56 686 34 20
 
e-mail:
 
e-puap:
8413z/SkrytkaESP
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacja dla hodowców drobiu

INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU
 
W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące
ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do
gospodarstwa, w szczególności:
 
1. Przetrzymywać drób w zamknięciu, aby uniemożliwić kontakt z dzikim ptactwem;
2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków,
w których utrzymywany jest drób.
 
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu

 
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności
 
aktualizacja WIW Bydgoszcz styczeń 2020 r.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zasady, których nalezy przetrzegać w celu ochrony gospodarstwa przed wisurem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Zarządzenie środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szkolenie z zakresu warunków i metod uboju zwierząt na potrzeby własne.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmnie informuje, że szkolenie z zakresu warunków  i metod uboju zwierząt  na potrzeby własne dla osób, które dokonały wstępnego zgłoszenia
odbędzie się dnia 21 marca 2019r. o godz. 10:00 w siedzibie Starostwa Powiatowego w Chełmnie, ul. Harcerska 1.
 
Powiatowy Lekarz Weterynarii                   
             w Chełmnie
                   Bogusław Knaflewski
 
---------------------------------------------------------------------------------

OŚWIADCZENIE PRZEDSIĘBIORCY SEKTORA SPOŻYWCZEGO, KTÓRY UTRZYMYWAŁ ZWIERZĘ PODDANE UBOJOWI Z KONIECZNOŚCI POZA RZEŹNIĄ

 
===============================================================================================

OŚWIADCZENIE LEKARZA WETERYNARII DOTYCZĄCE ZWIERZĘCIA PODDANEGO UBOJOWI Z KONIECZNOŚCI POZA RZEŹNIĄ

 
 
 
=============================================================================================

Szkolenie z zakresu uboju na użytek własny

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju  zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią
 
 
Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia.
 
Pytanie 1. Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi ?
 
W pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone. 
 
Pytanie 2. Co należy zrobić, jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności ?
 
a) Należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności.
Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii dokona badania poubojowego i wyda ocenę przydatności mięsa do spożycia przez ludzi. Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości rzeźnej  zwierzęcia.  
 
b) Należy poddać zwierzę ubojowi z konieczności.  
 
Pytanie 3. Kto może dokonać uboju z konieczności ?
Ubój z konieczności powinien być dokonany przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w rzeźni.
 
Pytanie 4. W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności ?
W przypadku uboju zwierząt z konieczności poza rzeźnią posiadacz zwierząt jest zobowiązany do podjęcia wszelkich koniecznych działań, aby jak najszybciej dokonać uboju zwierzęcia, w tym dołożyć starań, aby podczas uboju i działań z nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia.
Należy spełnić wymagania dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju. Zwierzę powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami określonymi w rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę posiadającą odpowiednie kwalifikacje.         
Po uboju tusza powinna być wykrwawiona. W miejscu dokonania uboju można również, pod nadzorem wezwanego lekarza weterynarii,  usunąć z tuszy żołądek oraz jelita
 
 
 
zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w sposób umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą przewieźć do rzeźni.   
 
Pytanie 5. Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia ?
 
Do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia muszą być dostarczone następujące dokumenty:
  1. oświadczenie rolnika - stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji;
  2. zaświadczenie lekarza weterynarii - stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia, jakiemu poddane było to zwierzę.
 
Pytanie 6. W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni ?
 
Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi powinna być przewieziona do rzeźni w warunkach higienicznych i najszybciej jak to możliwe. Jeżeli transport  potrwa dłużej niż 2 godziny od chwili dokonania uboju zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze dla przewożonej tuszy i narządów wewnętrznych. W przypadku, gdy warunki klimatyczne na to pozwolą, nie ma konieczności poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.
 
Pytanie 7. Co się stanie jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności  ?
 
            Lekarz weterynarii może stwierdzić, że zwierzę powinno być leczone, albo uśmiercone.
           W przypadku gdy podjęta jest decyzja o uśmierceniu zwierzęcia, to:
1) uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego,
2) tusza może być:
a) poddana utylizacji lub
b) za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych (jeżeli chce się uzyskać taką zgodę, należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii).  
 
Ponadto, w przypadku zdrowych zwierząt kopytnych, które uległy wypadkowi, takich jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest przeprowadzenie uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso  nie może być oferowane do sprzedaży.
 
Pytanie 8. Co należy zrobić, jeśli nie znajdzie się rzeźni, który zgodziłaby się na przyjęcie tuszy wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności ?
 
W tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie go bądź przeprowadzenie uboju w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Jeśli nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać utylizacji, w tym przypadku koszty utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
 
  Pytanie 9. Czy w każdym przypadku prawidłowo przeprowadzonego uboju z konieczności można zagwarantować, że zostanie uratowana wartość rzeźna zwierzęcia ?
 
Mięso pozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności, w każdym przypadku poddawane jest badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni. Badanie to ma na celu dokonanie oceny, czy mięso jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim zostanie wprowadzone na rynek. 
Wartość rzeźna zwierzęcia zostanie uratowana w przypadku, gdy tusza zostanie oceniona jako zdatna do spożycia przez ludzi.
Natomiast gdy tusza zostanie oceniona jako niezdatna do spożycia przez ludzi, poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy jaka została zawarta pomiędzy rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię) bądź za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona jest do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych. 
 
Pytanie 10. Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa?
 
            W każdym przypadku przeprowadzenia uboju z konieczności zwierząt z gatunku bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne jest powiadomienie o tym zdarzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Należy pamiętać, że ubój bydła, owcy lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni od dnia dokonania uboju z konieczności. Ubój świni należy zgłosić również w terminie 7 dni od dnia dokonania uboju z konieczności (art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – Dz. U. z 2017r. poz. 546 z późn.zm.). Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem świń termin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju z konieczności świń (art. 12 ust. 3a ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – Dz. U. z 2017 r. poz. 546 z późn.zm.).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opracowano w:
Departamencie Bezpieczeństwa
Żywności i Weterynarii
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ulotka informacyjna MRiRW w sprawie uboju z konieczności

 
====================================================================================

Ulotka informacyjna dotycząca pryszczycy

Ulotka na temat pryszczycy KLIK
 
Link do strony Głównego Inspektoratu Weterynarii z materiałami informacyjnymi dotyczącymi pryszczycy dla hodowców bydła, świń, owiec i kóz KLIK
 
===================================================================================================================

Ulotka bioasekuracja

Dokumentacja do Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
zmieniającego rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z
wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń(Dz.U. z 2018 r. poz. 360).
 
 
Ulotka informacyjna na temat wymogów dotyczących zabezpieczenia gospodarstw, w których utrzymywane są świnie, wynikających z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia
6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zmienionego rozporządzeniem MRiRW z dnia 9 lutego 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 360).
Wymagania ustanowione w tym rozporządzeniu mają na celu zwiększenie ochrony stad świń przed ASF w gospodarstwach, położonych na terytorium Polski poza obszarami objętymi restrykcjami                            w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie:
  1. karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
  2. prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
  3. zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
  4. utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
  5. wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
  6. stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
  7. bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
  8. używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
  9. wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
  10. sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
  11. zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń                            w gospodarstwie w systemie otwartym.
 
W gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, obowiązuje również zakaz:
  1. wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF,
  2. wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt,
  3. karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
  4. wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę  słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.
 
Ważne daty:
Od dnia 28 lutego 2018 r. –  powyższe wymagania obowiązują w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, zlokalizowanych na terytorium RP  poza obszarami objętymi restrykcjami (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
Od kwietnia 2018 r. – prowadzone będą planowe kontrole weterynaryjne w zakresie spełnienia ww. wymagań.
 
Postępowanie w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości - na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt:
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w spełnianiu powyższych wymagań, powiatowi lekarze weterynarii:
  1. zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 1 ww. ustawy będą wydawać decyzje administracyjne z nakazem  usunięcia uchybień w czasie nie dłuższym niż 5 miesięcy;
lub
  1. zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 2 ww. ustawy będą mogli wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń oraz zakazem ich utrzymywania w gospodarstwie, z możliwością uzgodnienia                             z hodowcą czy świnie zostaną poddane ubojowi w rzeźni, czy też ubojowi na użytek własny;
  2. zgodnie z art. 48 b ust. 3 będą wydawać decyzje  z nakazem uboju lub zabicia świń i zakazem ich utrzymywania, w przypadku nieusunięcia uchybień po czasie określonym w pkt 1);
  3. za ubite lub zabite świnie nie przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa.
  4. nie wcześniej niż przed upływem roku od wydania zakazu utrzymywania świń w gospodarstwie, hodowca może zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii, że jego gospodarstwo spełnia wymagania. Jeżeli kontrola weterynaryjna, przeprowadzona na wniosek posiadacza zwierząt wykaże, że w gospodarstwie zapewniono spełnianie wymagań, powiatowy lekarz weterynarii może uchylić decyzję zakazującą utrzymywania w tym gospodarstwie świń.
 
Przygotowywany jest program wsparcia finansowego dla gospodarstw w przypadku czasowej likwidacji hodowli świń w wyniku wydania decyzji powiatowego lekarza weterynarii. Wypłata środków finansowych będzie realizowana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Przewidywana wysokość środków pomocowych wynosi 131,40 PLN/za 1 sztukę świni/rok przez 3 lata za każdy rok nieutrzymywania świń:
  1. za każdą świnię, w gospodarstwach utrzymujących do 50 świń,
  2. w gospodarstwach utrzymujących powyżej 50   świń, wsparcie będzie wypłacane maksymalnie za 50 sztuk.
Główny Lekarz Weterynarii przypomina!!!!!
Afrykański pomór świń (ASF) występuje  w Polsce od lutego 2014 roku.
To śmiertelna, zakaźna oraz zaraźliwa choroba świń oraz dzików. Nie zagraża życiu i zdrowiu człowieka. Powoduje jednak znaczne straty dla właścicieli świń oraz dla producentów mięsa wieprzowego.
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka, może osiągać nawet do 42°C, przyśpieszony oddech, osowiałość, możliwa utrata apetytu i pragnienia (niekoniecznie), przekrwienia lub zasinienia mogą wystąpić na uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej. Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki: lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem informacji                    o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń – właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w gospodarstwie.
 
Szczegółowe informacje na stronach: https://www.wetgiw.gov.pl/ASF lub u właściwego powiatowego lub wojewódzkiego lekarza weterynarii.
 
Dokumentacja do rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF POBIERZ
==========================================================================================================================================================================

SZANOWNI PAŃSTWO, HODOWCY ZWIERZĄT GOSPODARSKICH W związku z realnym zagrożeniem wystąpieniem kolejnych ognisk AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ (ASF) w kraju Główny Lekarz Weterynarii przypomina o konieczności bezwzględnego przestrzegania ZASAD BIOASEKURACJI

=================================================================================================

INFORMACJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII w sprawie realizacji na terytorium Polski dobrowolnego programu zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (IBR/IPV) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD MD) w stadach bydła

 INFORMACJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
w sprawie realizacji na terytorium Polski dobrowolnego programu zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (IBR/IPV) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD MD) w stadach bydła
 
Główny Lekarz Weterynarii uprzejmie przypomina o możliwości przystąpienia hodowców i producentów bydła do programu zwalczania zakaźnego zapalenia nosa
i tchawicy/otrętu bydła oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych
w wybranych stadach bydła w 2019 r.
Program jest realizowany na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 sierpnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych w wybranych stadach bydła (Dz. U. poz. 1722).
Realizację programu przewidziano na lata 2018 – 2023.
Nowe stada można zgłaszać do programu w ostatnich 2 miesiącach każdego roku kalendarzowego tak, aby w nowym roku kalendarzowym mogły przystąpić one do realizacji programu.
W celu przystąpienia do programu w 2019 r. należy zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii najpóźniej do dnia 31 grudnia 2018 r.
Program składa się z dwóch następujących części, które mogą być realizowane łącznie albo oddzielnie:
1) część I – Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (IBR/IPV);
2) część II – Program zwalczania wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD MD).
Uczestnictwo w programie:
  • przystąpienie do programu jest dobrowolne!!!
  • w programie mogą uczestniczyć stada bydła zarejestrowane zgodnie z ustawą
    z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U.
    z 2017 r. poz. 546), które posiadacz bydła zgłosi do uczestnictwa w programie.
  • zgłoszenia należy dokonać do powiatowego lekarza weterynarii właściwego dla miejsca siedziby stada za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się stadem.
  • posiadacz bydła może zrezygnować z uczestnictwa w programie w trakcie jego realizacji.
Cel programu:
  • rozpoznanie i poprawa sytuacji epizootycznej w odniesieniu do IBR/IPV i/lub BVD MD w stadach bydła objętych programem.
  • spełnienie przez stada bydła wymagań dla uznania ich za wolne od IBR/IPV i/lub BVD MD. Po pozytywnej kontroli powiatowego lekarza weterynarii, status stada zostanie potwierdzony decyzją administracyjną.
Koszty programu:
Koszty realizacji programu, w tym koszty pobierania próbek i badań laboratoryjnych próbek oraz koszty nadzoru sprawowanego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, ponoszą posiadacze zwierząt, którzy uczestniczą w programie.
Realizacja programu:
  • próbki do badań pobiera i przesyła, do laboratoriów wyznaczonych przez Głównego Lekarza Weterynarii, lekarz weterynarii opiekujący się stadem.
  • przed rozpoczęciem realizacji programu hodowca ma obowiązek przekazać właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii dane dotyczące lekarza weterynarii opiekującego się stadem, który będzie pobierał próbki tj. imię, nazwisko i numer prawa wykonywania zawodu.
  • o każdej zmianie lekarza weterynarii należy niezwłocznie informować powiatowego lekarza weterynarii.
  • w trakcie realizacji programu istnieje obowiązek prowadzenia dla każdej sztuki bydła w stadzie tzw. karty zdrowia bydła, którą należy uzyskać od powiatowego lekarza weterynarii. Karty uzupełnia i aktualizuje, we współpracy z lekarzem weterynarii opiekującym się stadem, oraz przechowuje posiadacz bydła. W karcie tej są dokumentowane m.in. wyniki programu.
 
W celu prawidłowej realizacji programu, posiadacz bydła powinien ściśle współpracować z lekarzem weterynarii opiekującym się stadem!
 
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE DOTYCZĄCE PROGRAMU, W TYM ZASADY PROWADZENIA BADAŃ LABORATORYJNYCH I ZWALCZANIA CHOROBY W STADZIE SĄ ZAWARTE W ZAŁĄCZNIKU DO ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
 
NIEZBĘDNE INFORMACJE BĘDZIE MOŻNA UZYSKAĆ RÓWNIEŻ U WŁAŚCIWEGO POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII
 
========================================================================================================================
 

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń

 
 
----------------------------------------------------------------------

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UWAGA!!! ZAGROŻENIE ASF!!!

UWAGA!!! ZAGROŻENIE ASF!!!
 
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ !!!
 
JAK POSTĘPOWAĆ W PRZYPADKU ZNALEZIENIA PADŁEGO DZIKA?
 
 
 
 
 
Afrykański pomór świń (ASF) to groźna choroba wirusowa, na którą chorują
WYŁĄCZNIE ŚWINIE I DZIKI.
 
Ludzie NIE SĄ wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, stąd choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Występowanie ASF wśród dzików stanowi jednak bardzo poważne zagrożenie dla trzody chlewnej. Wirus ASF może przez długi czas utrzymywać się
w zwłokach padłych dzików, dlatego powinny być one usuwane ze środowiska.
 
Celem niniejszej akcji informacyjnej jest wsparcie działań zmierzających do eliminacji wirusa, poprzez usuwanie ze środowiska martwych dzików, potencjalnie zakażonych ASF. Ścisłe przestrzeganie poniższych zasad zminimalizuje ryzyko ewentualnego rozprzestrzenienia się choroby, w tym ryzyko wprowadzenia ASF do gospodarstw,
w których utrzymywane są świnie.
 
Przez „dziki padłe” należy rozumieć zwłoki dzików (w tym dzików zabitych w wypadkach komunikacyjnych) świeże lub w dowolnym stadium rozkładu, w tym również kości dzików.
 
Jak postępować po znalezieniu padłego dzika?
  • jeżeli to możliwe, oznakować miejsce znalezienia zwłok dzika w celu ułatwienia ich odnalezienia przez właściwe służby;
  • powstrzymać się od dotykania zwłok dzika i pozostawić je w miejscu znalezienia;
  • zgłosić fakt znalezienia padłego dzika do właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii lub najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub straży miejskiej lub miejscowego koła łowieckiego: w trakcie zgłoszenia należy podać miejsce znalezienia zwłok (np. charakterystyczne punkty orientacyjne lub współrzędne GPS), dane osoby zgłaszającej (w tym numer telefonu kontaktowego), liczbę znalezionych zwłok dzików w danym miejscu, ewentualnie stan zwłok padłych dzików (stan ewentualnego rozkładu, wyłącznie kości);
W związku z zagrożeniem ASF:
  • w lesie nie wolno pozostawiać żadnych odpadków żywnościowych;
  • należy powstrzymać się od wywoływania hałasu, który powoduje płoszenie dzików (w tym używania sprzętów lub pojazdów powodujących hałas);
  • nie spuszczać psów ze smyczy;
  • należy pamiętać, iż zgodnie z prawem, na obszarach występowania ASF, osobom mającym kontakt z dzikami nakazuje się stosowanie środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się ASF, w tym odkażanie rąk i obuwia;
  • należy przestrzegać zasady, że osoba, która znalazła padłego dzika, a tym samym mogła mieć kontakt z wirusem ASF, przez 72 godziny po tym fakcie, nie powinna wchodzić do miejsc, w których utrzymywane są świnie i nie wykonywać czynności związanych z obsługą świń.
 
Opracowano w Głównym Inspektoracie Weterynarii.
Zatwierdził: Paweł Niemczuk– Główny Lekarz Weterynarii.
 
 
______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Procedura antymobbingowa

MOBBING
DEFINICJA KODEKSOWA
„Mobbing - oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników." Kodeks Pracy, art. 943 § 2
CO TO JEST MOBBING?
Mobbing to różnego rodzaju wrogie działania wobec pracownika. W środowisku pracy jest to stosowanie metod, których celem jest dyskredytacja osoby w oczach innych pracowników, pozbawienie jej godności oraz zniszczenie psychiczne.
JAK ROZPOZNAĆ MOBBING?
Mobbing ma miejsce, jeśli wobec pracownika podejmowane są następujące działania:
- upokarzanie i poniżanie (np. wyśmiewanie, nieodpowiednie żarty, obraźliwe gesty, sarkazm, publiczna krytyka wyglądu)
- zastraszanie (np. zakaz robienia przerw pod groźbą utraty pracy, groźby ustne, używanie wulgaryzmów, stosowanie przemocy fizycznej, zastraszanie zwolnieniem z pracy, reagowanie krzykiem)
- pomniejszenie kompetencji (np. nieuzasadniona krytyka, zlecanie zadań poniżej kompetencji, niezlecanie żadnych zadań do wykonania)
- izolacja (np. rozsiewanie plotek, unikanie rozmów, ignorowanie, przeniesienie stanowiska pracy z dala od współpracowników)
- utrudnianie wykonywania pracy (np. wydawanie niejasnych poleceń, zatajanie informacji lub udzielanie informacji fałszywych)
- stałe przerywanie wypowiedzi
- napastowanie przez telefon
- ustne groźby i pogróżki
- groźby na piśmie
- różnego rodzaju aluzje
- stałe unikanie przez przełożonego rozmów z ofiarą
- uniemożliwianie wypowiedzi
- zabronienie współpracownikom rozmów z ofiarą
- fałszywe ocenianie zaangażowania w pracę
- wyśmiewanie narodowości lub pochodzenia
- odbieranie prac zadanych wcześniej do wykonania
- powierzanie zadań poniżej umiejętności
- zarzucanie wciąż nowymi pracami do wykonania
PRZYKŁADY MOBBINGU
- traktowanie ,.jak powietrze"
- rozsiewanie plotek
- sugerowanie choroby psychicznej
- wyśmiewanie niepełnosprawności lub kalectwa
- parodiowanie sposobu chodzenia, mówienia lub gestów w celu ośmieszenia osoby
- atakowanie przekonań politycznych lub religijnych
- powierzanie zadań przerastających możliwości i kompetencje
- zmuszanie do wykonywania prac szkodliwych dla zdrowia
- grożenie przemocą fizyczną
- stosowanie jakiejkolwiek przemocy fizycznej
- przyczynianie się do ponoszenia kosztów, w celu zaszkodzenia poszkodowanemu
- wszelkie działania o podłożu seksualnym
JAK REAGOWAĆ NA MOBBING?
Każdy pracownik poddawany mobbingowi lub będący świadkiem takiego zachowania jest zobowiązany złożyć pisemne zawiadomienie w tej sprawie do Powiatowego Lekarza Weterynarii.
JAK ZŁOŻYĆ ZAWIADOMIENIE?
Zawiadomienie ma formę pisemną i powinno zawierać:
- opis stanu faktycznego (zaistniałej sytuacji),
- ewentualne dowody (w tym wskazanie świadków),
- określenie sprawcy bądź sprawców,
- własnoręczny podpis,
- datę zawiadomienia.
Zawiadomienie składane jest w sekretariacie Powiatowego Lekarza Weterynarii.
 PROCEDURA WYJAŚNIAJĄCA
Po otrzymaniu zawiadomienia Powiatowy Lekarz Weterynarii powołuje Komisję Antymobbingową. Komisja wyjaśnia okoliczności opisane w zawiadomieniu poprzez:
- wysłuchanie pracownika, w stosunku do którego, według zawiadomienia, stosowany był mobbing oraz pracownika obwinionego o mobbing,
- zbadanie ewentualnych dowodów i wysłuchanie świadków. Prace Komisji mają charakter poufny!
WYJAŚNIENIE SPRAWY
Wyjaśnienie sprawy przez Komisję Antymobbingową powinno się odbyć w ciągu 30 dni od dnia jej powołania. Po zakończeniu prac Komisja sporządza protokół, w którym przedstawia:
- opis dokonanych czynności,
- własną opinię w kwestii zaistnienia faktu mobbingu,
- ewentualne rekomendacje dla Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Osoba, wobec której, według zawiadomienia, stosowany był mobbing, osoba obwiniana oraz kierownik k.o. zapoznają się z treścią protokołu.
PRZYKŁADOWE REKOMENDACJE KOMISJI
Rekomendacje Komisji mogą odnosić się do następujących obszarów:
- zmiana stosunku pracy osoby obwinianej,
- ustanie stosunku pracy tej osoby,
- pociągnięcie do odpowiedzialności dyscyplinarnej za naruszenie obowiązków pracowniczych.
UWAGA!
Zawiadomienie nie wyklucza dochodzenia roszczeń na drodze sądowej przez poszkodowanego.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego – wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności

Więcej w linku poniżej
 
 
=========================================================================================================================

INFORMACJA NA TEMATPROGRAMU ZWALCZANIA ZAKAŹNEGO ZAPALENIA NOSA I TCHAWICY/OTRĘTU BYDŁA IBR/IPV

Więcej informacji w rozporządzeniu poniżej.
 
 
 
===============================================================================

Informacje dotyczące przekazywania odpadów do zakładów utylizacyjnych

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie Afrykańskiego pomoru świń oraz wprowadzenia do obrotu wędlin, w których stwierdzono obecność wirusa ASFV.

ASF materiały szkoleniowe dla lekarzy weterynarii - opracowanie

 
=============================================

ASF materiały szkoleniowe dla lekarzy weterynarii - prezentacja

 
==========================================

ASF materiały szkoleniowe dla hodowców - opracowanie

 
 
==============================================

ASF materiały szkoleniowe dla hodowców - prezentacja

 
 
====================================

PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI DLA ROLNIKÓW W PRZYPADKU KONIECZNOŚCI UBOJU ZWIERZĄT GOSPODARSKICH KOPYTNYCH POZA RZEŹNIĄ.

 
 
 
 
 
==============================================================================================================================================
 

AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ REALNE ZAGROŻENIE

 AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
 REALNE ZAGROŻENIE
 
Co to jest afrykański pomór świń?
 
Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo, jak również przez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami).
W chwili obecnej liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej, na początku sierpnia 2012 roku wystąpienie tej choroby odnotowano na Ukrainie, a 21 czerwca br. na Białorusi. Prawdopodobne przeniesienie choroby na terytorium Ukrainy nastąpiło poprzez przywiezienie żywności z Federacji Rosyjskiej przez osoby przebywające tam na wakacjach.
 
W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzenia niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE.
Więcej szczegółów pod linkiem:
 
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń mogą pojawić się następujące objawy:
  • liczne upadki (obserwuje się również padnięcia dzików);
  • sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
  • duszność, pienisty wypływ z nosa;
  • wypływ z worka spojówkowego;
  • biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
  • niedowład zadu;
  • objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych;
  • ronienia.
 
Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną*). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).
 
*zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
(Dz. U. Nr 69, poz. 625 z późn. zm.)
 
Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru - co dalej?
Po dokonaniu zgłoszenia - do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii - posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:
  • izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
  • wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
  • nie wywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);
  • uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc,
    w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
 
 
Przywożona żywność zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego może zawierać patogeny powodujące niektóre choroby zakaźne zwierząt, w tym afrykański pomór świń.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
Nie pozwólmy, aby choroby zakaźne zwierząt przedostały się do UE!
 
 
ZAPAMIĘTAJ!!!
Kraj, w którym wystąpi ASF, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne
w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane upadkami świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń.
 
Główny Lekarz Weterynarii
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
===========================================================
 
INFORMACJA DLA OSÓB WYJEŻDŻAJĄCYCH
POZA UNIĘ EUROPEJSKĄ
 
 
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu w czerwcu 2013r. przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Republiki Białorusi, w obwodzie grodzieńskim, w miejscowości Czapuń.
 
W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzenia niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE
 

Przywożona żywność zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego może zawierać patogeny powodujące niektóre choroby zakaźne zwierząt, w tym afrykański pomór świń.
 
 
Nie pozwólmy, aby zakaźne choroby zwierząt przedostały się do UE!
 
 
 
 
 
 
 
Czym jest afrykański pomór świń?
 
Afrykański pomór świń (African swine fever – ASF) to groźna, wysoce zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa świń domowych oraz dzików. Ważną drogą rozprzestrzeniania wirusa ASF jest skarmianie zwierząt odpadkami żywności. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.
Jednakże, wystąpienie ASF skutkuje narażeniem danego kraju na ogromne straty finansowe związane głównie z całkowitym zablokowaniem możliwości sprzedaży i wywozu świń lub wieprzowiny do krajów wolnych od tej choroby.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii

Akapit nr 34 - brak tytułu

INFORMACJA DLA ROLNIKÓW W SPRAWIE OBOWIĄZKU ZGŁASZANIA POWIATOWEMU LEKARZOWI WETERYNARII UBOJÓW ZWIERZĄT GOSPODARSKICH NA UŻYTEK WŁASNY.

 

Informacja w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

 
UWAGA
WAŻNA INFORMACJA !
 
Zgodnie z obowiązującym prawem każdy rolnik, który ma zamiar dokonać uboju bydła do 6-go miesiąca życia, owcy, kozy, trzody chlewnej na potrzeby własne jest zobowiązany prawnie do powiadomienia o tym Powiatowego Lekarza Weterynarii co najmniej na 24 godziny przed planowanym ubojem.
Nie wypełnienie tego obowiązku jest łamaniem prawa grożącym nałożeniem grzywny.
Dodatkowo informuję, że osoby chcące dokonać uboju przeżuwaczy zobowiązane są do udokumentowania utylizacji materiałów szczególnego ryzyka pochodzących od tych zwierząt.
Bliższe informacje można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Chełmnie, ul. Rycerska 6 i na stronie www.bip.piwchelmno.pl .
 
                                                       Powiatowy Lekarz Weterynarii
                                                       lek. wet. Bogusław Knaflewski
 
 
 
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 października 2010 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
(Dz. U. z dnia 4 listopada 2010 r.)
Na podstawie art. 11a ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, zwanego dalej "mięsem", w tym:
  1)   wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których pozyskuje się mięso;
  2)   wymagania, jakie powinny być spełnione przy uboju na terenie gospodarstwa;
  3)   wymagania dotyczące badania poubojowego mięsa, w tym mięsa pozyskanego w wyniku odstrzału zwierząt łownych;
  4)   sposób znakowania mięsa.
§ 2. 1. Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
  1)   zdrowe;
  2)   które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom, mającym zastosowanie do danych zwierząt, wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513), ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w przepisach wydanych na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego;
  3)   po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.
2. Nie przeprowadza się uboju zwierząt, w celu pozyskania mięsa, z gatunku wrażliwego na zakażenie jedną z chorób zakaźnych zwierząt wymienionych w przepisach wydanych na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, w gospodarstwie innym niż gospodarstwo pochodzenia zwierzęcia, jeżeli znajdują się tam zwierzęta podejrzane o zakażenie tą chorobą lub podejrzane o tę chorobę, chore lub zakażone.
§ 3. Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
§ 4. 1. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, w celu produkcji mięsa, jeżeli ubój ma być dokonany:
  1)   na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane - posiadacz zwierząt,
  2)   w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane - podmiot prowadzący to gospodarstwo
- informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju.
2. Informacja, o której mowa w ust. 1:
  1)   zawiera:
a)  imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
b)  imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo - w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2,
c)  gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
d)  numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
e)  miejsce i termin uboju,
f)  imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
g)  inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego;
  2)   może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego, o którym mowa w § 8.
3. W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz, informacja, o której mowa w ust. 1, przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 1774/2002".
4. Wzór powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 51. Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, zapewnia, że:
  1)   zwierzęta są ubijane niezwłocznie po przybyciu do gospodarstwa;
  2)   ubój zwierząt odbywa się w warunkach zapobiegających zanieczyszczeniu mięsa.
2. Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt określony w ust. 1, prowadzi ewidencję przeprowadzonych w gospodarstwie ubojów oraz przechowuje ją przez okres trzech lat od daty dokonania uboju danego zwierzęcia.
3. Ewidencja, o której mowa w ust. 2, składa się z kolejno ponumerowanych stron zawierających:
  1)   imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddanych ubojowi;
  2)   adres gospodarstwa, z którego pochodziły zwierzęta, jeżeli jest inny niż adres posiadacza zwierzęcia;
  3)   liczbę zwierząt poddanych ubojowi;
  4)   numer identyfikacyjny zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia;
  5)   datę uboju;
  6)   imię i nazwisko, adres oraz podpis osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju;
  7)   podpis posiadacza zwierzęcia.
§ 6. 1. W gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, powinno być wyznaczone miejsce lub pomieszczenie przeznaczone do:
  1)   ogłuszania, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt;
  2)   przechowywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w rozporządzeniu nr 1774/2002, w tym materiału szczególnego ryzyka, odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt.
2. Miejsce lub pomieszczenie, w których odbywa się wytrzewianie tusz, powinny:
  1)   być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie;
  2)   zapewniać odpowiednią przestrzeń roboczą pozwalającą na przeprowadzanie wszelkich działań w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu mięsa;
  3)   mieć dostęp do bieżącej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
3. Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, w tym materiał szczególnego ryzyka, o których mowa w ust. 1, przechowuje się:
  1)   w sposób gwarantujący, że jego jakość mikrobiologiczna nie ulegnie pogorszeniu;
  2)   w pojemnikach oznaczonych w sposób trwały, które każdorazowo po opróżnieniu poddaje się myciu, czyszczeniu i odkażaniu.
4. Jeżeli w gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to miejsce lub pomieszczenie, o którym mowa w ust. 1, powinno być odizolowane od pomieszczeń, w których utrzymywane są zwierzęta.
§ 7. 1. Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni jedną z metod określoną w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 60, z późn. zm.) na koszt:
  1)   posiadacza tego mięsa lub
  2)   podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym dokonano uboju - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.
2. W przypadku gdy tusza podlega badaniu, o którym mowa w § 8, próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i bada urzędowy lekarz weterynarii, o którym mowa w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744), zwany dalej "urzędowym lekarzem weterynarii".
3. W przypadku gdy tusza nie podlega badaniu, o którym mowa w § 8, próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza weterynarii:
  1)   posiadacz mięsa - w przypadku dzików oraz uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane;
  2)   podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.
4. Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni oraz zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
5. Powiatowy lekarz weterynarii podaje do publicznej wiadomości, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie, nazwiska urzędowych lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania, o którym mowa w ust. 1 i § 8, ich siedziby oraz obszar działania.
6. Mięso zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, określoną w rozdziale III załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie:
  1)   przed spożyciem powinno zostać poddane obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 °C;
  2)   nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej.
§ 8. Mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób właściwy dla danego gatunku zwierząt, określony w sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), na wniosek i na koszt:
  1)   posiadacza tego mięsa lub
  2)   podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym dokonano uboju - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.
§ 9. 1. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego, o którym mowa w § 8, oraz badania na obecność włośni, o którym mowa w § 7 ust. 2, w przypadku badania mięsa świń, nutrii i dzików, stwierdzono, że badane mięso zwierząt jest zdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa, które zawiera:
  1)   imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
  2)   miejsce i termin uboju albo odstrzału;
  3)   datę przeprowadzenia badania;
  4)   gatunek zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, oraz numer identyfikacyjny tego zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia;
  5)   wynik badania;
  6)   w przypadku badania mięsa świń, nutrii i dzików, informację o ograniczeniach w sposobie wykorzystania mięsa - jeżeli badanie na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu metody badania trichinoskopowego, o której mowa w § 7 ust. 6.
2. Jeżeli w wyniku badania na obecność włośni próbek mięsa świń, nutrii i dzików, pobranych i dostarczonych zgodnie z § 7 ust. 3:
  1)   nie stwierdzono włośni - urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania próbek mięsa, które zawiera:
a)  imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa,
b)  miejsce i termin uboju albo odstrzału,
c)  datę przeprowadzenia badania,
d)  gatunek zwierzęcia, z którego pochodziła badana próbka, i numer identyfikacyjny tego zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
e)  wynik badania,
f)  informację o ograniczeniach w sposobie wykorzystania mięsa - jeżeli badanie próbek na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu metody badania trichinoskopowego, o której mowa w § 7 ust. 6;
  2)   stwierdzono włośnie - powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję administracyjną w sprawie uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi, określając w niej sposób postępowania z tym mięsem.
3. Przed wydaniem decyzji, o której mowa w ust. 2 pkt 2, urzędowy lekarz weterynarii z urzędu pobiera próbki mięsa i przeprowadza badanie, o którym mowa w § 7 ust. 1 i § 8, na koszt posiadacza mięsa.
§ 10. 1. Urzędowy lekarz weterynarii w przypadku stwierdzenia, po pobraniu próbek mięsa i przeprowadzeniu badania, o którym mowa w § 7 ust. 1, lub badania, o którym mowa w § 8, że mięso jest niezdatne do spożycia przez ludzi, znakuje tuszę znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 5 cm zawierającym:
  1)   w górnej części - litery "PL";
  2)   w dolnej części - litery "IW".
2. Znak weterynaryjny umieszcza się na:
  1)   zewnętrznej powierzchni tuszy przez opieczętowanie jej znakiem przy użyciu tuszu lub przez znakowanie na gorąco lub
  2)   zawieszce przymocowanej do tuszy.
§ 11. Urzędowy lekarz weterynarii, niebędący pracownikiem Inspekcji Weterynaryjnej, przeprowadzający badanie mięsa, przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii:
  1)   informację o zaświadczeniach, o których mowa w§ 9 ust. 1 lub ust. 2 pkt 1,
  2)   decyzje administracyjne o uznaniu mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi
- które zostały wydane w danym kwartale, w terminie do 15. dnia pierwszego miesiąca kwartału następującego po kwartale, którego dotyczy informacja lub w którym zostały wydane te decyzje.
§ 12. Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia, o którym mowa w § 9 ust. 1 lub ust. 2 pkt 1.
§ 13. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 132, poz. 919).
§ 14. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2)   Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 
WZÓR
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
I.   Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)
................................................................................................................................................
Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)
................................................................................................................................................
Miejsce uboju:
................................................................................................................................................
Termin uboju:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
................................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:
................................................................................................................................................
II.  Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka
Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).
III.  Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego
Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa pozyskanego3) ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
                                                          ......................................
                                                              (data i podpis)
______
1)   Dotyczy uboju zwierząt w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.
2)   Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.
3)   Niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 2 
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ORAZ ZASADY DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII
I.   Sposób pobierania próbek mięsa
  1.   U świń domowych:
1)   pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;
2)   łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
  2.   U dzików:
1)   pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:
a)   mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
b)   mięśni żuchwowych,
c)   mięśni przedramienia,
d)   mięśni międzyżebrowych,
e)   mięśni języka;
2)   jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne;
3)   łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
  3.   U nutrii:
1)   pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej albo
2)   pobiera się jedną próbkę mięsa wielkości dwóch orzechów laskowych z mięśnia jednego filaru przepony - w przypadku gdy drugi filar przepony jest niedostępny, albo
3)   pobiera się dwie próbki mięsa każda wielkości orzecha laskowego z części żebrowej lub mostkowej przepony - w przypadku braku mięśni obu filarów przepony, albo
4)   pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z:
a)   mięśni języka,
b)   mięśni żuchwowych lub międzyżebrowych - w przypadku braku mięśni przepony.
II.  Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii
  1.   Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:
1)   niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2)   niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
  2.   Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
  3.   Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:
1)   wieku zwierzęcia;
2)   miejscu pochodzenia zwierzęcia;
3)   części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.
 
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA DOTYCZĄCE PROWADZENIA UBOJU GOSPODARCZEGO:
 
  
1.     Czy mogę w gospodarstwie samodzielnie przeprowadzić ubój zwierzęcia na potrzeby własne?
 
Ubój na potrzeby własne bydła do 6 miesiąca życia, owiec i kóz oraz świń możliwy jest wyłącznie na terenie gospodarstwa ale dokonać go może jedynie wykwalifikowany ubojowiec. W przypadku uboju świń badanie na obecność włośni jest obowiązkowe.
Niemożliwy jest ubój w gospodarstwie na potrzeby własne bydła powyżej 6 miesiąca życia.
 
2.     Jakie muszę spełnić warunki, jeśli będę chciał ubić zwierzę w moim gospodarstwie?
 
Minimum 24 godziny przed ubojem trzeba powiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii w Chełmnie o zamiarze przeprowadzenia uboju zwierząt w gospodarstwie. W tym celu właściciel zwierzęcia powinien stawić się w siedzibie Inspekcji Weterynaryjnej w Chełmnie, ul. Rycerska 6 i dokonać pisemnego zgłoszenia mającego się odbyć uboju. Wzór powiadomienia dostępny jest na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej w Chełmnie, jak również w siedzibie inspektoratu. W powiadomieniu o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła do 6 miesiąca życia właściciel zwierzęcia deklaruje, iż  dokona zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka pochodzącego od bydła, kóz, owiec pokrywając koszty jego zagospodarowania w zakładzie utylizacyjnym.  
                                                                                                  
3.     Co to jest materiał szczególnego ryzyka (SRM) i jakie obowiązuje z nim
 postępowanie?
Materiałem szczególnego ryzyka (potocznie SRM) nazywamy tkanki pozyskane od bydła, owiec i kóz, mogące zawieraćw sobie czynnik będący przyczynązachorowańna pasażowalne gąbczaste encefalopatie ( np. BSE)
 
W zależności od gatunku zwierząt i wieku materiałem szczególnego ryzyka jest:
Bydło do 6 miesiąca życia: migdałki, jelita od dwunastnicy do odbytnicy, krezka jelitowa
Owce i kozy do 12 miesiąca życia: jelito biodrowe(kręte), śledziona
Owce i kozy powyżej 12 miesiąca życia: czaszka łącznie z mózgiem oczami, migdałki, jelito biodrowe(kręte), śledziona
Powyższy materiał szczególnego ryzyka musi być zagospodarowany w zakładzie utylizacyjnym. W tym celu posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest uzgodnić z zakładem utylizacyjnym warunki dostarczenia SRM-u oraz przekazywać dokumentację odbioru odpadów.
 
4.     Jakiego rodzaju mięso wieprzowe należy dostarczyć do lekarza weterynarii w celu przeprowadzenia badania w kierunku włośni?
 
U świń domowych  pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej. Łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50g od szt. Próbki powinny być dostarczone do lekarza weterynarii niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później jednak niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
 
 
 
 

Informacja dla hodowców trzody chlewnej w sprawie klasycznego pomoru świń

Informacja dla hodowców trzody chlewnej w sprawie klasycznego pomoru świń

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Chełmnie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Jarosław Zima
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2020-04-17
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Powiatowy Lekarz Weterynarii
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2011-05-20 09:17:26
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Jarosław Zima
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2011-05-20 09:20:08
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jarosław Zima
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2020-06-09 10:55:13
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
8123 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Nawigacja między stronami listy informacji